Včelí stráž - "Děláme do včel"

VČELY VE MĚSTĚ - výstava

17.11.2014 21:10

VČELÍ STŘÁŽ Vás zve na mimořádnou výstavu VČELY VE MĚSTĚ (Urban Beeing), která se uskuteční ve dnech 21. 11. – 12. 12. 2014 v prostorách Galerie Školská 28, Školská 28, Praha 1. V pátek 21. listopadu je připravena doprovodná diskuze s včelaři z Prahy, Londýna, Bruselu a dalších míst, zaměřená na praktické zkušenosti a motivace městských včelařů, způsob fungování místních komunit a na problémy a specifika včelí pastvy ve velkých městech. Mají městské včely opravdu více medu? Je včelí pastva ve městech skutečně rozmanitější a chutná městský med jinak? Jaké ne/výhody má blízké soužití lidí a včel?
Šéfkuchař Filip Kavka Smiggels doprovodí akci přípravou medových pokrmů a proběhne ochutnávka medů a medoviny.
Výstava je věnovaná městskému včelaření a uměleckým projektům pracujícím se včelami. Městské včelaření se stalo oblíbeným koníčkem a úly jsou umístěny na střechách kulturních institucí, restaurací a nákupních centrech či v městských parcích a zahradách v mnoha zemích. Co městské včelaře spojuje je tendence včelařit „jinak“ a ne pouze produkovat co nejvíce medu. Ve městech jsou také více než na venkově pěstovány formy společného - komunitního včelaření, kdy lidé mají například možnost podpořit včelstva ve své čtvrti formou „adopce“ včel či úlů.
Včelaření přitahuje propojením zemědělské činnosti, řemeslné kutilské práce i dalších disciplín (fenologie, meteorologie, chemie...). Ideální včelař je člověk mnoha různých talentů, zároveň trochu truhlář, ekolog a kuchař.
Výstava je vhledem do současných přístupů ke včelaření. Představená díla jsou na pomezí umění a výzkumu a autoři jsou často aktivní včelaři. Jsou zde představeni umělci z řady zemí. Britský umělec Bioni Samp v sérii Hive Synthesis snímá zvukové frekvence uvnitř úlu. Včelí společenství je tématem instalací Annemies Maes (ve spolupráci s bruselským uměleckým sdružením OKNO). Představí výsledky monitorování včelstev na bruselských střechách a objekty z vosku. Tématem Julie Andreyev je sociální funkce hmyzu. Její instalace ve spolupráci se Simonem Overstallem převádí konverzaci ze sítě twitter do hmyzích struktur. Kanadská filmařka Gerda Johanna Cammaer konfrontuje globální jev mizení včel se zánikem klasického filmu. Při manipulaci s nalezeným 16mm instruktážním filmem ze 40. let vnímá včelí úl jako centrum kreativity. Odlišně se k tématu vyjadřují rumunské umělkyně Irina Gheorghe a Alina Popa (BMR), které ve video kompilaci Honey uvádějí včelaření do souvislostí hollywoodského melodramatu. Éric Tourneret na svých fotografiích dokumentuje včelaření po celém světě. Na výstavě představí výběr snímků zaměřených na včelaře ve velkoměstech. České včelařící umělce zastupuje Jan Karpíšek, jehož včelstvo spoluvytváří jeho malířská plátna.
Akce je součástí projektu Alotof - A laboratory on the open fields, podpořeného granty EU Kultura, Ministerstva kultury ČR a Státního fondu kultury ČR.
Připraveno ve spolupráci se sdružením Yo-yo.

Kontakt

VČELÍ STRÁŽ, z.s.

vcelistraz@seznam.cz

Čs. legií 1874
269 01 Rakovník

IČ:227 30 885

+420 604 739 121

Vyhledávání

Anketa

Pro jaký typ CERTIFIKÁTU by jste se rozhodli pokud byste chtěli podpořit projekt SKUTEČNÝ DÁREK, který organizuje spolek ČLOVĚK V TÍSNI?

© 2008 Všechna práva vyhrazena - VČELÍ STRÁŽ,z.s., Vladislavova 248, Rakovník 269 01, vcelistraz@seznam.cz

Vytvořeno službou Webnode