Včelí stráž - "Děláme do včel"

Včely v Evropě aby se kvůli dotacím na řepku ulétaly

05.02.2020 16:46

V Evropě chybí zhruba tolik včel, kolik je na světě lidí. Trápí to hlavně farmáře. Žluté lány řepky olejky nebo pole slunečnic, které se ve velkém zakládají kvůli evropským dotacím, nemá totiž kdo opylovat. Nový výzkum ukázal, že nejkritičtější je situace ve Velké Británii a Moldavsku. Naproti tomu třeba Česko je na tom se včelami dobře.

Jak vyplývá z aktuální studie o stavu včelstev v Evropě, zhruba v každé druhé zemi není dost létajících dělnic, které by opylovaly rostliny. Hodně zemědělců totiž začalo kvůli evropským dotacím masivně pěstovat rostliny, ze kterých se vyrábí biopaliva. Počet polí, kde roste řepka olejka, slunečnice nebo sója, se jen mezi lety 2005 až 2010 rozrostla o třetinu. A včely nestíhají. Aby měla Evropa dostatek včel, muselo by jich každé ráno na květy všech rostlin přilétávat o 7 miliard víc. 

České republiky se ale naštěstí tento problém až tak netýká. "Máme zhruba 550 tisíc včelstev. Je sice pravda, že bychom včelstev potřebovali k ideálnímu opylení asi o 100 tisíc víc, i přesto ale stačí opylit nejen kulturní, ale i planě rostoucí kytičky,“ ujišťuje Miroslav Peroutka z Českého svazu včelařů. 

V Evropské unii je Česko v hustotě včelstev na třetím místě, hned za Maďarskem a Portugalskem. Naopak nejhůř je na tom Velká Británie, má jenom čtvrtinu počtu včel, které by potřebovala. Počty včel navíc klesají hlavně kvůli používání pesticidů. Za jejich vymírání můžou ale i nemoci nebo škůdci.

https://www.agris.cz/clanek/182462

 

Kontakt

VČELÍ STRÁŽ, z.s.

vcelistraz@seznam.cz

Čs. legií 1874
269 01 Rakovník

IČ:227 30 885

+420 604 739 121

Vyhledávání

Anketa

Pro jaký typ CERTIFIKÁTU by jste se rozhodli pokud byste chtěli podpořit projekt SKUTEČNÝ DÁREK, který organizuje spolek ČLOVĚK V TÍSNI?

© 2008 Všechna práva vyhrazena - VČELÍ STRÁŽ,z.s., Vladislavova 248, Rakovník 269 01, vcelistraz@seznam.cz

Vytvořeno službou Webnode