Včelí stráž - "Děláme do včel"

VČELNICE A VČELÍN

13.07.2008 10:59
Zařízení včelnice

Pod tímto pojmem se většinou rozumí včelník nebo přístřešek pro včely. Většinou se jedná o možnost umístění úlů při ochraně před vlivem počasí. Ve včelníku, kde je obvykle místo pro 3 až 8 úlů, jsou úly ze všech stran chráněny prkennými stěnami. Při práci ve včelstvech lze buď odklopit střechu, nebo otevřít zadní dvířka, včelař stojí venku. Včelníky nejsou pevně spojeny se zemí. Jejich konstrukce je snadno rozebíratelná, a proto mohou být rychle připraveny k transportu.

Přístřešek pro včely není nic jiného, než konstrukce se střechou, zapuštěná do země. Před nepřízní počasí chrání při práci jak včelaře, tak včely. V přístřešku jsou většinou úly ošetřované shora, postavené v řadě vedle sebe. Při 20 včelstvech je tedy délka přístřešku nejméně 10m. Úly jsou 20 až 50cm nad zemí. Přístřešek prodlužuje životnost úlů.

Včelín

Zatímco v celém světě jsou včelstva převážně po celý rok volně rozestavená, v Evropě je zčásti dodnes dávána přednost umístění do včelínů. Mluví pro to důvody, jako delší životnost úlů, koncentrace včelstev na malém prostoru a částečně i nezávislost na počasí při práci s včelstvy. Chov včel ve včelíně má ale i své nevýhody: malá pohyblivost včelstev, zhoršené podmínky při práci v úlech během parných letních měsíců a v neposlední řadě i enormní finanční náklady. Kromě včelstev musí být v dobře projektovaném a vybaveném včelíně i dostatek místa pro jejich obhospodařování. Musí tam být skříňka na plásty potřebná při úlech přístupných zadem, stůl, dvě židle a na stěně regál s nářadím. Zatímco skříňka na plásty bude na opačné straně pod oknem, může si včelař zařídit oddělenou místnost jako pracovnu, kde se dá vytáčet i med. Včely by do ní pochopitelně neměly mít přístup. Ve chvílích klidu může malé okénko na česnové straně posloužit k pozorování letu včel.

Včelíny se zpravidla doporučují pro úly přístupné zadem. Při dvou řadách úlů na sobě můžeme pracovat ve spodní řadě vsedě, v horní vestoje. V případné třetí horní řadě je již práce obtížná, protože musíme stát na žebříku, lešení, nebo stoličce. Při dvou řadách úlů na sobě (15 až 20 včelstev) připadá na jedno včelstvo včetně potřebných místností plocha 1 m2. Jako stavební materiál se nabízí dřevo. Usnadňuje stavbu a včely je ze všech materiálů snášejí nejlépe. Dřevo reaguje rychleji na změny venkovní teploty než zdivo. Při trvalém poklesu teplot se včely proto dříve shlukují do zimního chomáče, na jaře reaguje včelstvo na změny počasí rovněž dříve. Zděné, nebo dokonce betonové včelíny si udržují vyšší teplotu až do pozdního podzimu, ale na jaře jsou delší dobu chladné. Další výhodou dřevěných včelínů je to, že se dají snadněji rozebírat a opravovat.

(autor článku doc, RNDR.Vladimír Ptáček, CSc.)

 

Kontakt

VČELÍ STRÁŽ, z.s.

vcelistraz@seznam.cz

Čs. legií 1874
269 01 Rakovník

IČ:227 30 885

+420 604 739 121

Vyhledávání

Anketa

Pro jaký typ CERTIFIKÁTU by jste se rozhodli pokud byste chtěli podpořit projekt SKUTEČNÝ DÁREK, který organizuje spolek ČLOVĚK V TÍSNI?

© 2008 Všechna práva vyhrazena - VČELÍ STRÁŽ,z.s., Vladislavova 248, Rakovník 269 01, vcelistraz@seznam.cz

Vytvořeno službou Webnode