Včelí stráž - "Děláme do včel"

Včelaři potřebují mladou krev. Kroužky pro děti ale přežívají jen díky dotacím

05.02.2020 16:44
Ke včelařině lákají děti kroužky. V České republice jsou totiž pouze dvě školy, které nabízejí obor včelař. Ilustrační foto ze školy v Blatné - Foto: Střední odborné učiliště Blatná

Ke včelařině lákají děti kroužky. V České republice jsou totiž pouze dvě školy, které nabízejí obor včelař. Ilustrační foto ze školy v BlatnéFoto: Střední odborné učiliště Blatná

V Boleradicích na Břeclavsku mají šestileté včelaře. Už třetím rokem tady při místní základní škole funguje kroužek pro děti, kde se děti učí včelařskému řemeslu.

Kromě teorie se dětí v kroužku učí i opravovat jednotlivé části obydlí včel, jako jsou třeba rámky. 

„Vezmete si kladívko tady v šuplíku v ponku a mezerníky,“ instruuje své svěřence vedoucí kroužku Miroslava Vavriková. 

Podle ní má kurz především výchovný charakter: učí děti vnímat a respektovat přírodu a vážit si jejich darů přírody. 

„Ze začátku se kolem úlu mlely a pak zjistily, že ty včelky chtějí klid. Byly za to po zásluze potrestány. A že to trošku bolelo, tak se zklidnily,“ říká Miroslava Vavriková a dodává další přínosné poučení, které děti objevily: 

AudioStáhnout

Včelařský kroužek v Boleradicích na Břeclavsku navštívila Štěpánka Kadlečková

„Už nedojdou z vycházky s tím, že by měly natrhanou hrst sněženek, protože ví, že jarní a podzimní pastva je pro včeličky to nejdůležitější.“ 

Její slova potvrzuje záhy i šestiletý Vašek, který už také nedobrovolně pocítil účinky včelího jedu. Na včely ale nezanevřel. 

Kroužek v současnosti navštěvuje 16 dětí, které jsou rozdělené podle věku do dvou skupinek. Pravidelně spolu chodí na vycházky a vyjíždějí i na exkurze. 

„Je pravda, že dlouhou dobu tady byla taková proluka, že tato činnost se týkala především starší generace a seniorů. Ale zdá se, že poslední dobou dochází ke změně k lepšímu, že ten zájem od dětí tady je,“ vysvětluje jeden z učitelů Pavel Kabela a pokračuje: 

„A doufáme, že u některých zasejeme to semínko, které bude klíčit dál, a že budou i budoucími včelaři.“ 

Včelařství by se za pár let chtěla věnovat i asi dvanáctiletá Bára. Chtěla by pro začátek pomáhat se včelami dědovi a časem by pak mohla jeho včelstva převzít. 

Na jihu Moravy funguje asi třicet včelařských kroužků pro děti. Většina jich přežívá jen díky krajským dotacím. 

Autor:  Štěpánka Kadlečková,  mad

Kontakt

VČELÍ STRÁŽ, z.s.

vcelistraz@seznam.cz

Čs. legií 1874
269 01 Rakovník

IČ:227 30 885

+420 604 739 121

Vyhledávání

Anketa

Pro jaký typ CERTIFIKÁTU by jste se rozhodli pokud byste chtěli podpořit projekt SKUTEČNÝ DÁREK, který organizuje spolek ČLOVĚK V TÍSNI?

© 2008 Všechna práva vyhrazena - VČELÍ STRÁŽ,z.s., Vladislavova 248, Rakovník 269 01, vcelistraz@seznam.cz

Vytvořeno službou Webnode