Včelí stráž - "Děláme do včel"

Smrtící sršni už jsou v Evropě! V Británii objevili první obří hnízdo

15.09.2019 08:19

Obří sršni, kteří jediným bodnutím zabijí i člověka, už jsou v Evropě! Zastavit invazi se zatím nepodařilo a sršni už se adaptovali na evropské podmínky. Dokládá to první úl asijských sršňů, který objevili v Británii.

Obrovský úl smrtících sršňů odhalili britští experti v koruně jehličnatého stromu. Hnízdo o velikosti dýně, které našli u města Tetbury, okamžitě zničili, informoval britský portál Daily Mail. I přesto se někteří odborníci obávají, že se invazi nepodaří zastavit.

 

Starosta už vyzval obyvatele, aby každé podezření na obří sršně nahlásili policii nebo rovnou úřadu. Nebezpečný hmyz viděli už na šesti místech Británie, hlavně na jihu. Chladnější podmínky na severu země podle vědců sršni nepřežijí.

 

Původně se sršni objevili ve Francii, kde po sobě zanechali šest mrtvých, kteří byli na neznámý jed alergičtí. Pak se ale přesunuli právě do Británie, kde dokázali zmutovat a adaptovat se na evropské podmínky. Mohou se proto vydat zpátky na kontinentální Evropu.


 
Zdroj: Profimedia

 

 

Sršni mandarínští se měli do Evropy dostat s rostlinami dovezenými z Číny. Jsou největší svého druhu (měří až 10 cm) a jejich jed může zabít i člověka. Na následky bodnutí zemře jen v Japonsku každý rok 70 lidí, v celé Asii to jsou podle odhadů stovky až tisíce ročně.

 

 

Kromě hrozby, kterou představují pro člověka, asijští sršni ohrožují také populaci včel. Živí se totiž jejich larvami i plástvemi. Na včelí úly páchají masové nálety a zabijí každou včelu, která se jim připlete do cesty. Pak zničí i celé hnízdo. Jejich rozšíření tak může být pro evropské včely fatá

Kontakt

VČELÍ STRÁŽ, z.s.

vcelistraz@seznam.cz

Čs. legií 1874
269 01 Rakovník

IČ:227 30 885

+420 604 739 121

Vyhledávání

Anketa

Pro jaký typ CERTIFIKÁTU by jste se rozhodli pokud byste chtěli podpořit projekt SKUTEČNÝ DÁREK, který organizuje spolek ČLOVĚK V TÍSNI?

© 2008 Všechna práva vyhrazena - VČELÍ STRÁŽ,z.s., Vladislavova 248, Rakovník 269 01, vcelistraz@seznam.cz

Vytvořeno službou Webnode